Enerji içecekleri gerçekten vaat ettiklerini sağlıyor mu? Yoksa bir kandırmacadan mı ibaretler?
Geçen yüzyılda
enerji içeceği denince akla Coca-Cola gelirdi. Zira 1905'e kadar Coca-Cola'nın içinde kokain bulunurdu. İnanması zor geliyor değil mi? Neyse ki, bundan yaklaşık 105 yıl önce birileri kokainin bağımlılık yapan zararlı bir madde olduğunu fark etti ve bu maddenin içeceklere konması yasaklandı. Şimdi enerji içecekleri dünyasında o zamanlara hiç benzemeyen yepyeni bir dönemdeyiz.
Artık enerji içeceklerinin içinde genellikle bitkisel kökenli içerikler bulunuyor. Peki, bu içecekler gerçekten vücudumuza ne yapıyor? Birçok farklı egzotik madde içeren bu içecekler gerçekten vücudumuzun dayanıklılığını ve reaksiyon hızını artırıyor mu?
İşte bu içeceklerdeki maddeler ve etkileri
KafeinNedir: Uyarıcı
Ne yapar: 100 miligramı mental uyanıklığı, 238 mg'ı kardiyovasküler dayanıklılığı artırır. Tabii bu rakama
ulaşmak için üç-dört kutu içmelisiniz. (Bir enerji içeceğinde 38-90 rng arası kafein vardır). Beslenme uzmanı Gregory Stevvart: "Bu birçok insanın bünyesi için gereğinden fazla kafein demektir. Sizi enerjik olmaktan çok huzursuz yapabilir" diyor.
Guarana
Nedir: Güney Amerika'da yetişen, uyarıcı özellikleri olan bir bitki
Ne yapar: İçeriğe havalı bir madde katar ve biraz daha kafein sağlar. Başka da bir numarası yoktur.
TaurinNedir: Kas dokusunda bulunan biraminoasit Neyapar:
Red Bull'un yaptığı bir araştırma taurin içeren içeceklerle reaksiyon hızı, konsantrasyon ve hafıza arasında
bağlantı olduğunu saptadı. Ancak Dr. John Lomardini: "Bu araştırmalarda kullanılan madde kafein ya da kahve olsaydı da sonuçlar değişmezdi" diyor.
GinsengNedir: Bir bitki
Ne yapar: Aslında pek bir şey yaptığını söylemek zor. Son araştırmalar ginseng bitkisinin enerji verme özelliğinin bulunmadığını gösteriyor. Dr. Hermann Josef Engels: "İnsanların ginseng tüketmesinin tek sebebi egzotik bir ismi olması olabilir" diyor.
InositolNedir: Şeker alkolü Neyapar:
Enerji içeceği üreticileri, bu maddenin, karaciğerin karbonhidrat ve proteinleri daha
etkili bir şekilde işlemesini sağladığını iddia ediyor. Ancak Michigan Üniversitesi uzmanları aynı fikirde değil: Farelere inositol verildiğinde sadece yağlı birer karaciğere sahip olduklarını gördük.
B VitaminleriNelerdir: Birçok farklı besinle aldığınız vitaminlerden hiçbir farkları yoktur. Ne yaparlar: Yorgunluğa karşı savaşırlar ve koordinasyonunuzu geliştirirler, tabii eğer Afrika'da kıtlıktan çıkmış biriyseniz. Profesör David Pearson: "Sağlıklı bir erkeğin
ekstra B vitamini alarak daha enerjik olması imkânsız" diyor.
0 Yorumlar